Ciąża, kwas foliowy i Ty
Rozszczep kręgosłupa i przepukliny mózgowo-rdzeniowe to jedne z częściej występujących wad wrodzonych układu nerwowego. Powodują częściowe lub całkowite niedowłady kończyn, zaburzenia czynności zwieraczy, zaburzenia czucia, przykurcze kończyn dolnych.
Wady rozwojowe układu nerwowego powstają między 3 a 4 tygodniem rozwoju zarodkowego i należą, po wadach serca, do najczęściej występujących zaburzeń rozwojowych noworodka. Ocenia się, że w Polsce występują w przypadku 2 na 1000 urodzeń.
Co to jest kwas foliowy?
W latach siedemdziesiątych naszego stulecia zwrócono uwagę na udział kwasu foliowego w kształtowaniu predyspozycji do wystąpienia wad układu nerwowego. Kwas foliowy to witamina z grupy B. Jest on niezbędny do prawidłowego tworzenia się komórek nerwowych zarodka. Organizm człowieka nie syntetyzuje kwasu foliowego, lecz uzyskuje go z folianów zawartych w pożywieniu.
Co mogę zrobić, by zmniejszyć ryzyko wystąpienia wad wrodzonych u mojego dziecka?
Jeśli planujesz ciążę lub jesteś w ciąży, upewnij się, że zjadasz codziennie produkty bogate w kwas foliowy. Kwas foliowy jest skuteczny w zapobieganiu wadom układu nerwowego tylko wtedy, gdy przyjmowany jest codziennie w okresie poprzedzającym ciążę i w pierwszych 12 tygodniach ciąży.
Produkty zawierające kwas foliowy i foliany są ogólnie dostępne i powinny znajdować się w dobrze zbilansowanej diecie każdego człowieka. Należą do nich:
· owoce: banany, pomarańcze, grejpfruty,
· drożdże i pieczywo (niekiedy celowo wzbogaca się mąkę, pieczywo, płatki zbożowe w kwas foliowy),
· zboża i kasze,
· większość roślin strączkowych: soczewica, soja, groch, fasola,
· mleko i jego przetwory.
Zapoznaj się z poniższą tabelą, w której przedstawiono zawartość kwasu foliowego w różnych produktach spożywczych.
Zawartość kwasu foliowego (w mg) w porcji produktu żywnościowego
Produkty |
Ilość kwasu foliowego w mg |
Warzywa |
|
· brokuły (90 g) |
60 |
· brukselka (90 g) |
100 |
· kalafior (90 g) |
45 |
· fasolka szparagowa (90 g) |
50 |
· groszek (90 g) |
40 |
· ziemniaki stare (180 g) |
45 |
· ziemniaki młode (180 g) |
35 |
· szpinak (90 g) |
80 |
· czerwona fasola (60 g) |
130 |
· biała fasola (100 g) |
150 |
Produkty zbożowe |
|
· dwie kromki chleba razowego |
30 |
· dwie kromki chleba białego |
20 |
· porcja zbożowych płatków śniadaniowych |
100 |
Owoce |
|
· banan (1 szt.) |
15 |
· pomarańcza (1 szt.) lub 1 szklanka soku |
60 |
· pół grejpfruta |
20 |
Inne |
|
· 0,5 l mleka |
35 |
· porcja jogurtu |
24 |
Staraj się zjadać codziennie 5 lub więcej tych produktów. Jeśli trzeba je ugotować, gotuj je krótko, bowiem zbyt długie działanie wysokiej temperatury niszczy kwas foliowy i inne witaminy.
Jeśli planujesz ciążę...
Aby mieć pewność, że Twoja dieta zawiera wystarczającą ilość kwasu foliowego, powinnaś dodatkowo przyjmować 0,4 mg kwasu foliowego w okresie poprzedzającym ciążę (ok. 4 tygodni) i w pierwszych 12 tygodniach ciąży. Porozmawiaj o tym z Twoim lekarzem – zaproponuje Ci odpowiednie tabletki.
Jeśli urodziłaś już dziecko z wadą układu nerwowego, a planujesz następną ciążę – porozmawiaj o tym z lekarzem. Należysz do grupy kobiet, które powinny przyjmować znacznie więcej kwasu foliowego przed ciążą i w pierwszych 12 tygodniach jej trwania.
Podsumujmy
Prawdą jest, że mechanizm ochronnego działania kwasu foliowego nie jest jeszcze w pełni poznany, ale Ty wiesz już jak zapobiegać rozwojowi wad wrodzonych układu nerwowego. Jeśli będziesz stosować się do przedstawionych zaleceń, skutecznie zmniejszysz ryzyko wystąpienia chorób wrodzonych Twojego dziecka.